Reproboxy aktivní, pasivní

Šíření zvuku není za všech okolností ideální. Někdy mu brání špatná akustika, jindy příliš rušné prostředí. Proto je tedy potřeba, aby zvuk byl reprodukován kvalitně a aby se rozšířil všude, kde je potřeba. Tento požadavek řeší reproboxy. Reprodukují zvuk a navíc umožňují různá nastavení vhodná pro zlepšení kvality reprodukovaného zvuku.

Jaké reproboxy tedy máme a jaké jsou jejich vlastnosti. První rozdíl je ve způsobu fungování. Reproboxy aktivní mají zabudovaný vnitřní zesilovač, což znamená, že nejsou závislé na dalším připojeném přístroji a fungují jako samostatný reproduktor. Naproti tomu reproboxy pasivní nejsou vybaveny vlastním zesilovačem a proto, aby fungovaly, musejí být připojeny k externímu zesilovači. Je v podstatě volbou uvážení, který typ upřednostníte, nicméně je nutné je zohledňovat už při sestavování reprosoustavy.

Reproboxy bývají často prvním technickým vybavením všech klubů a jiných míst kladoucích speciální potřeby na hlasitost zvuku. Jak tedy vybírat, abychom nešlápli vedle? Především je nutné si uvědomit, že budeme reproduktory potřebovat. Pokud budou většinu doby vystaveny nepříznivým povětrnostním vlivům a častému transportu, je vhodné vybírat odolnější typy. Poznáte je především dle provedení skříně, která je obvykle plastová a opatřená chrániči proti otěru. Pokud však hodláte reproboxy využívat uvnitř a nebudou transportovány, můžete volit i méně prakticky. Bedny mohou být vyrobeny ze dřeva či z jiného materiálu a mohou být i o něco subtilnější. U obou je však dobré pamatovat na jejich technické parametry.

Protože tato zvuková technika je přesným příkladem nepostradatelného prvku je vhodné dbát také na její spolehlivost i z dlouhodobé perspektivy. Reproboxy jsou vystaveny v podstatě neustálým rázům a je tak potřeba vybírat natolik kvalitní výrobky, jejichž reproduktory nebudou rezonovat či zkreslovat zvuk. Dbejte tedy na kvalitu a dobře si promyslete požadavky, ať je naplníte přesně tak, jak si přejete.